sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Voittamattomat- Willian Faulkner

Vihdoin ja viimein. Faulknerin Voittamattomat on nyt luettu. Aloitin romaanin tammikuun alussa ja kuuden viikon päästä kirja on lopussa.  Voittamattomat kertoo Amerikan sisällissodasta kahden pojan silmin. Bayard Sartoris sekä Ringo, Sartorisin perheen orjan samanikäinen poika, leikkivät sotaa ja ampuvat jenkkejä. Heille sota on yhtä kuin jännittävä seikkailu.  Faulkner kuvaa sisällissodan julmuudet kotiin jäävien näkökulmasta. Kuinka isoäiti ja talon naiset selviävät lasten kanssa.  Ruoka on loppu, arvoesineet kaivettu maan uumeniin ja karja, hevoset ja muulit takavarikoitu sodan tarpeisiin. Lähestyvä pölypilvi horisontissa on jatkuva vaaran merkki. Poltetaanko talo tänään? Lähestyykö vihollinen vai oman perheen jäsen?  Kuinka selvitä, kun samanaikaisesti pitäisi lähteä ja jäädä. Riuhtaista itsensä vapaaksi orjuudesta mutta pysyä kuitenkin yhdessä jotta selviäisi.

Romaanin keskiössä on vahva isoäiti, joka on päättänyt selvitä ja huolehtia perheestään. Hän väärentää armeijan asiakirjoja ja hankkii takaisin menetetyn omaisuuden, karjan ja muulit. Pojat ovat apuna. Yhdessä he tuntevat itsensä voittamattomiksi. Mikään ei ole mahdotonta. Välillä lukiessa tuntuukin siltä, että isoäiti poikineen on kuin näkymätön ryhmä, joka ilmestyy ja katoaa jälkiä jättämättä, jota vihollinen ei näe ei huomaa. Uhkarohkeus, uskottava valehtelu ja isoäidin hennon vahva olemus vakuuttavat armeijan  esikunnan. Isoäiti saa mitä haluaa. Hän edustaa vanhaa arvokasta sukua, perinteitä ja yläluokkaa. Kestää kauan, ennen kuin huijatut tajuavat tulleensa huijatuiksi.

Isoäiti ottaa yhä suurempia riskejä.  Altavastaaja haluaa aluksi takaisin vain sen mikä häneltä on vääryydellä otettu pois, mutta sen saatuaan, haluaa enemmän kuin hänelle kuuluu.  Ottaminen kun on helppoa, voittamattomuuden tunne peittää alleen pelon, uho ja uhkarohkeus ottaa vallan. Viimeinen keikka on uhkarohkea ja vaarallinen: hevosten hankkiminen vääryydellä, väärennetyillä allekirjoituksilla. Hevosten, jotka eivät kuulu missään muodoin kunniakkaalle Sartorisin perheelle, mutta, joita epärehelliset roistot pitävät hallussaan. On siis vähintäänkin oikeutettua yrittää hankkia hevoset itselleen ja turvata siten tulevaisuus sodan jälkeenkin.

Viimeinen keikka. Suunnitelma epäonnistuu ja isoäiti menettää operaatiossa henkensä. Pojat lähtevät kostoretkelle. Lopussa ei ole voittajia. On vain menetyksiä. Bayard ja Ringo ovat nyt 24 -vuotiaita, uuden maailman edessä, hämmentyneinä ja epätietoisina uusista säännöistä ja asetelmista.

Kirja oli vahva kuvaus ajasta joka muuttaa kaiken. Vanhat lait eivät päde eikä perinteisiä konventioita tarvitse kunnioittaa. Ihmisten väliset suhteet, perhesiteet, tyttö-serkun pukeutuminen sotapukuun ja lähtö rintamalle taistelemaan, tulevaisuudettomuus. Hyvä Faulkner!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti